Reservations | Mail

Recepten

uit de Levantijnse keuken

Recepten

muhammara

Muhammara

  • 100 gram kleine stukjes walnoot
  • 100 gram feta
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 eetlepel hete paprikapuree
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels droge munt

En dan is het makkelijk, namelijk: Meng alles door elkaar en dan even doorkneden. Het moet een dikke, korrelige puree worden. Serveer het in een kom en leg er wat vers warm brood naast.

peperkebab

Peperkebab

  • 1 kilo groene, turkse pepers
  • 1 kilo tomaten
  • 0,5 kilo feta
  • zwarte peper, zout en roosmarijn
  • 1 bos peterselie
  • 1,5 eetlepel boter
  • 0,5 bos munt

Ontvel de tomaten en snij deze in kleine dobbelstenen. Hak de uien fijn en breek de rozemarijn in kleine stukjes Breek de feta in kleine stukjes. Snij de munt en de peterselie in kleine stukjes Meng nu alle ingrediënten door elkaar, behalve de Turkse pepers.
Snij nu een T-vorm in de lange puntvormige paprika’s en vul deze met het mengsel. De peperkebab is nu klaar om bereid te worden. Het lekkerst smaakt de peperkebab wanneer deze geroosterd wordt boven een houtskoolvuurtje (bij voorkeur in de wijngaard bij het vallen van de avond, maar ook zonder dat blijft het goed smaken).

tarrator

Tarrator

  • 1 glas walnoten
  • 1/3 glas sesam olie
  • 1/3 glas citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bosjes peterselie
  • 1 theelepel zout
  1. Stop de knoflook en de gepelde walnoten in een keukenrobot en maak ze klein. De olie mag niet
    van de walnotenkruimels gescheiden worden
  2. Giet de sesamolie en het citroensap in een schaaltje.
  3. Voeg de knoflook en de peterselie daar aan toe
  4. Hak de peterselie fijn. Voeg deze aan het mengsel toe in het bakje. Meng het allemaal door elkaar.
  5. De tarator is nu klaar om geserveerd te worden
  6. Wanneer de tarrator als bijgerecht opgediend wordt, kan de hoeveelheid peterselie gehalveerd worden

vrouwendijen

Vrouwendijen

  • 500 gr. gehakt
  • 2 uien
  • 3 eetlepels meel
  • 3/4 theeglas olijfolie
  • 2 eetlepels rijst
  • 3-4 eetlepels boter
  • 2 bosjes peterselie
  • 1/4 bos peterselie
  • zout, zwarte peper
  1. Hak de uiten in kleine stukjes
  2. Bak de uien en 2/3 van het gehakt zachtjes in 1 eetlepel margarine.
  3. Kook de rijst.
  4. Wanneer het gehakt bruin gebakken is en de rijst gaar, haalt u de pan van het vuur en voegt u
    eerst het overgebleven gehakt toe en de rijst. Daarna de gehakte peterselie, zout en peper en
    drie eieren. Meng het allemaal door elkaar en kneed het goed tot een stevige massa.
  5. Neem nu hoeveelheden van de massa waarmee u een ei-vorm maakt. Leg deze in een schaal
    waarvan de bodem bedekt is met de helft van het meel. Strooi de rest van het meel over de
    balletjes uit.
  6. Doe de twee over gebleven eieren in een kom en haal de ballen er door heen.
  7. Bak ze 20 minuten voordat de maaltijd begint in een pan met de olijfolie, totdat ze goudkleurig zijn.
  8. Wanneer u de balletjes eruit haalt, laat dan de olie eraf druipen en schik ze op een schotel…..

gevuld-koolblad

Gevuld koolblad

  • 1 kleine kool
  • 700 gram mager stoofvlees
  • 1 kleine ui
  • 1 winterpeen
  • theeglas wijn
  • 1/4 theeglas olijfolie
  • 5 grote champignons
  • 500 gram tomaten in stukjes ontveld
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel paprika-pasta
  • 2 kopjes water
  • zout, peper
  1. Snij het vlees in kleine, dunne stukjes.
  2. Snij de uien en de wortels in kleine stukjes, de champignons in vieren.
  3. Bak de uien, wortels en champignons samen met het vlees. Voeg, wanneer het vlees bruin begint te worden, de rode wijn, de paprika-pasta, water en zout en peper toe.
  4. Bedek de pan. Snij ondertussen de koolbladeren in stukken
  5. Na ongeveer 45 minuten stoven op een matig vuur is het vlees zacht geworden. Voeg dan de koolbladeren en de suiker toe aan de stoofpot. Laat het zachtjes 20 minuten stoven totdat de koolbladeren zacht zijn geworden.
  6. Eet het gerecht met vers, warm brood en een glaasje rode wijn

ezme

Ezme

  • 3 vleestomaten
  • 2 groene pepers
  • 1 middelgroot ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Half bosje peterselie
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 soeplepel citroensap
  • 1 soeplepel grenadinesap
  • 1 theelepel sumak
  • zout en pul-biber
  1. Pel de tomaten en snijd deze in bijzonder klein stukjes (bijna gepureerd), laten het vocht
    weglopen door ze in een vergiet te leggen.
  2. Snijd ondertussen de pepers, ui en de peterselie in even kleine stukjes
  3. Meng het allemaal door elkaar. Voeg daarbij de olie, citroensap en
    geconcentreerde grenadinesap.
  4. Meng het voorzichtig nogmaals en doe daarbij de sumac, zout en paprikapoeder naar smaak.
  5. Laat het gerecht tenminste half uur in de koelkast rusten voordat u het opd

kisir

Kisir

  • 1 glas bulgur
  • 1 glas warm water
  • 2 tomaten
  • 2 groene pepers
  • 2 lente-uitjes
  • ½ bosje peterselie
  • ½ bosje verse mint
  • 4 soeplepels tomatenpuree
  • 1 soeplepel paprikapuree
  • 1 soeplepel olijfolie
  • 1 soeplepel grenadinesap
  • parikapoeder, zout en peper
  1. Doe de bulgur in een schaal en giet daarover het warme. Laat dit 15 tot 20 minuten staan, zodat
    de bulgur het water kan opnemen.
  2. Ondertussen pelt u de tomaten en hak deze in heel kleine stukjes. Doe ook zo met de pepers
    en de uien. Snijd de peterselie en de mintbladeren fijn.
  3. Meng alle ingrediënten en voeg eraan de olijfolie en de grenadinesap toe.
  4. U kunt het nu gaan kneden totdat er een min-of-meer en homogene massa ontstaat.
    Vervolgens kunt u daarvan kleine ovale bolletjes maken en deze op een schaal leggen.
  5. U kunt deze met slabladeren opdienen. Met een slablaatje kunt u dan een bolletje
    oppakken en opeten.

Heeft u geen zin heeft in het handwerk, dan kan een keukenmachine ook het kneed- en maalwerk
voor u doen.

humus

Humus

  • 300 gr kekererwten (1 blikje)
  • 5 soeplepels tahin (sesampasta)
  • 3 soeplepels citroensap
  • zout peper en paprikapoeder
  • 2 soeplepels olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • eventueel 1 ui en/of 4 knoflookteentjes, mint, peterselie
  1. U kunt een beetje water afgieten van de kekererwten, maar niet alles.
  2. Vervolgens moet u de kekererwten pureren (bij voorkeur met een keukenmachine).
  3. Voeg daarna de kruiden toe en meng het geheel nogmaals. Proef zo nu en dan of het naar
    uw smaak is. Voeg nu geleidelijk de citroensap aan de humus toe terwijl de keukenmachine draait.
  4. Voeg als laatste druppelgewijs de olijfolie toe.
  5. Net als bij het maken van mayonnaise zult u zien dat de humus homogeen wordt. Wanneer dit het geval is, voegt u de tahin toe en laat de keukenmachine het nog even door elkaar mengen.
  6. Doe de humus in een schaaltje en met wat korreltjes paprikapoeder en een blaadje mint
    of peterselie oogt het gerecht goed als u het op tafel zet.